Aceasta metoda nu poate fi invatata din carte. Reiki este o metoda, un sistem bazat pe racordari si aceste racordari se acorda practicantilor de catre un maestru initiat. Una dintre principalele caracteristici ale Reiki traditional este faptul ca ritualurile de racordare au ramas neschimbate in timp, iar fiecare Maestru Reiki isi poate urmari linia „genealogica” pana la Maestrul Usui.

Racordarile Reiki pot fi numite si ritualuri de initiere. Initierile au o importanta foarte mare pe calea dezvoltarii spirituale.

Persoana initiata trece in timpul initierii printr-un proces care va avea un efect spiritual durabil asupra vietii sale. Acest efect, aceasta schimbare, poate fi unul constientizat, avand totodata o incarcatura subconstienta care poate iesi – cateaodata partial, alteori niciodata – la suprafata. Pe parcursul ritualului de initiere/racordare „un Maestru Reiki, cu ajutorul unei metode tibetane stravechi, transmite/preda energie discipolului aflat intr-o stare de perceptie sporita. Aceasta energie creaza un canal deschis pentru energia cosmica, pornind din crestetul capului initiatului, canal care urmeaza sa fie folosit in timpul tratamentelor/sedintelor viitoare. Pe langa acest lucru corpul atinge vibratii mai inalte in urma carora are loc un proces de purificare de 21 de zile, fapt datorat actionarii mai rapide a energiilor persoanei initiate, care duc la dizolvarea blocajelor energetice, persoana parand ca se „dezbraca” de obisnuintele sale negative.”

In zilele noastre Reiki traditional are trei grade, chiar daca in timpul lui Usui ele nu existau. In acele timpuri discipolii traiau impreuna cu maestrul si primeau informatiile, initierile pas cu pas in functie de nivelul lor de dezvoltare, inaintand astfel pe calea Reiki. Nu existau invataturi delimitabile. Cel care era considerat demn de aceasta cale inainta neobservabil pe ea, devenind la randul sau un maestru.

Impartirea invataturilor Reiki pe grade a fost facut prima data de maestrul Hayashi, ca sa poata masura devotamentul, iluminarea si dezvoltarea spirituala a discipolilor lui. Mai tarziu, dna Takata a preluat aceasta gradatie, considerand-o a fi una foarte buna si aplicabila si in occident. In urma ei acest sistem a devenit cunoscut in intreaga lume.
Esenta acestor cursuri consta in transmiterea informatiilor de baza si in racordari. De fapt maestrul arata usa, pune mana discipolului pe clanta, dar trecerea dincolo de pragul usii este in totalitate la latitudinea acestuia din urma.

In zilele noastre, Reiki traditional are trei grade, se preda in trei etape pentru a-l ajuta pe cursant sa dobandeasca o experienta adecvata si o intelegere a subtilitatii pe care o implica Reiki la fiecare nivel:
Gradul I: prin initiere, practicantul reiki poate efectua energizarea prin apropierea mainilor, fie pentru el insusi, ca autotratament, fie pentru altii, urmarindu-se chakrele pe fata si pe spatele trupului.
Gradul al II-lea: dupa initiere, practicantul reiki primeste primele simboluri Reiki, cu ajutorul carora poate curata incaperile de energii negative, poate curata si energiza obiectele sau alimentele si poate trimite lumina la distanta. Gradele I si II sunt nivelurile practicantului, ele acopera toate aspectele care trebuie integrate, pentru a stapani modul de aplicare al acestei arte curative stravechi.
Gradul al III-lea: este nivelul pentru profesori Reiki si dupa initiere, practicantul primeste un nou simbol si invata tehnica initierilor, pentru a putea fi capabil sa sustina cursuri Reiki.

Pregatirea unui maestru este rezultatul unui proces in care discipolul acumuleaza experienta legata de Reiki, se cunoaste pe sine, isi constientizeaza calea si alege manifestarea Energiei Universale/ Iubirii Neconditionate in viata sa de zi cu zi. Maestrul ar trebui sa fie prezent “aici si acum” prin aceasta vibratie numita Reiki, sa sesizeze tot ce este in interiorul si in exteriorul sau fara sa devina captiv al egoului, gandurilor, emotiilor si al judecatilor. Fiecare nivel este necesar si isi are rolul si rostul sau, important este doar sa stim de fiecare data unde aflam.

Reiki actioneaza dinspre Suflet catre corpul fizic, astfel functioneaza atunci cand egoul nostru este dat la o parte, cand Realitatea este personala pentru fiecare si drumul este diferit pentru fiecare dintre noi.

Mai este esential sa fim constienti de faptul ca Divinitatea este in fiecare dintre noi si sa traim/ manifestam acest aspect al nostru in fiecare moment al existentei noastre, fara sa cedam tentatiei egoului care ne va impulsiona sa ne credem deasupra celorlalti si chiar deasupra Divinului/ Universului insusi.
Suntem canale curate pentru aceasta vibratie din dimensiunile superioare, fara sa o limitam cu vointa si implicarea nosatra. Reiki respecta si acorda timp pentru ca vibratiile de lumina sa fie preluate de aura noastra. Reiki este o tehnica naturala, care nu bruscheaza acest proces de autotransformare si constientizare.

A fi maestru NU inseamna o initiere, o teorie, o scoala sau o diploma, ci inseamna starea interioara armonioasa pe care persoana o poate reflecta si catre exterior. Scopul acestui grad este sa constientizezi ca ESTI fericire, echilibru si iubire si sa le manifesti in viata de zi cu zi.
Pentru a ajunge la aceasta stare intai este recomandat sa ne eliberam de frici, frustrari, nevoi de afirmare, agresivitate etc. Altfel ele se vor manifesta mult mai puternic dupa initierea de maestru, iar initiatul de multe ori nu poate depasi aceste provocari. A fi maestru Reiki este o calitate si o stare care se atinge prin practica, autoobservare si lucrul intensiv cu Sinele.
UTILITATE:
Reiki este o tehnica japoneza de reducere a stresului, de relaxare si de imbunatatire a calitatii vietii prin utilizarea energiei universale (energie denumita si qi, ki sau prana), care poate fi trasmisa spre sine sau spre o alta persoana in scopuri benefice.
Exista o mare diferenta intre a trata si a vindeca. Astfel, metoda reiki (autotratamentul) poate fi folosita in tratarea multor afectiuni. De altfel, practicantul reiki este sfatuit sa nu puna diagnostice si sa nu ofere sfaturi medicale, acestea fiind de competenta medicilor autorizati.
Nu in ultimul rand, este necesar sa precizam ca ceea ce intelegem noi (in cadrul culturii neasiatice) prin „vindecare“ este foarte diferit de ceea ce se intelege in cadrul culturii si spiritualitatii asiatice, mai ales in cadrul unui sistem spiritual si de tratament precum reiki.
Vindecarea nu este privita ca disparitie obligatorie a simptomelor fizice, ci ca tratarea, identificarea, intelegerea si integrarea cauzelor spirituale care au dus la aparitia simptomului fizic. Este acordata o mare importanta vindecarii spiritului prin practica constanta , iar vindecarea corpului, asa cum o intelegem noi, poate aparea ulterior vindecarii spirituale.

Printre cele mai frecvente afectiuni tratate cu reiki sunt:
• bolile de inima (daca n-au existat manifestari de preinfarct sau infarct),
• bolile de piele necontagioase,
• orice fel de boli de nervi, cu exceptia alcoolismului cronic,
• tumorile necanceroase,
• toate bolile digestive,
• toate bolile ginecologice (in afara de cele canceroase si cele contagioase),
• toate formele de reumatism,
• dereglarile circulatorii neprovocate de infarct,
• toate bolile de ochi,
• afectiunile sistemului endocrin,
• astenia nervoasa,
• afectiuni psihosomatice.

Reiki este o metoda neinvaziva, usor de aplicat, fara efecte secundare. Dupa curs, in orice situatie ne-am afla, putem sa ne oferim noua sau altora (daca si ei doresc asta) reiki, pentru alinarea suferintei sau doar pentru relaxare.
Nu necesita o aparatura speciala sau cunostinte medicale. Beneficiarul nu trebuie sa se dezbrace, ca atare poate fi aplicata intr-o multitudine de situatii cu tipologii diferite de persoane.

Mikao Usui spunea: „Metoda mea, Usui Reiki Ryoho, este o metoda originala, ce are la baza puterea (de vindecare) naturala a Universului. Prin aceasta putere, trupul devine sanatos, isi potenteaza fericirea vietii si linistea mintii“. In zilele noastre, oamenii au nevoie de o imbunatatire si de o reconstructie interioara si exterioara a vietii lor, deci scopul reiki este de a ajuta oamenii ce au vatamari ale trupului si mintii.